Moderne uitstraling

Dakkapellen zien er erg mooi en modern uit wanneer je ze op een dak plaatst. Het plaatsen van een dakkapel is niet iets wat je dagelijks doet. Daarom is het belangrijk dat, als je het doet, je het meteen goed doet. Een belangrijke vraag is: mag je eigenlijk wel een dakkapel plaatsen? Lees snel verder en kom er achter hoe alles precies werkt met dakkapellen en de vergunningen daarvoor.

Een vergunning voor het plaatsen van een dakkapel

Het hangt van verschillende factoren af of je wel of niet een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel. Het is het slimst om bij de gemeente een vergunning aan te vragen. Binnen maximaal twee maanden krijg je hier reactie op. Als je binnen zes weken hierna ook geen bezwaar hebt van omwonenden, krijg je de vergunning definitief. Nu kun je de dakkapel kopen.

Het is ook mogelijk om zonder vergunning een dakkapel te plaatsen. Een dakkapel moet (ook zonder vergunning) wel altijd voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit uit 2012. Verder mag je zonder vergunning een dakkapel plaatsen als het aan de volgende eisen voldoet:

·         De dakkapel heeft een plat dak

·         De dakkapel heeft geen doorzichtige zijwanden

·         De dakkapel heeft een maximale hoogte van 175 centimeter

·         De dakkapel begint op de achtergevel tussen de 0,5 en 1,0 meter uit de dakvoet

·         De dakkapel zit minstens 0,5 meter onder de bovenkant van de nok

·         De dakkapel moet op de achtergevel minimaal 0,5 meter uit het hart van elke muur verwijderd zijn

Wanneer de dakkapel voldoet aan deze eisen, heb je dus geen vergunning nodig. Let wel op dat dit alleen geldt voor dakkapellen aan de achtergevel. Dakkapellen op de voorgevel hebben ten alle tijden een vergunning nodig. Twijfel je, of voldoet jouw dakkapel niet aan deze eisen? Vraag dan een vergunning aan bij de gemeente. Het kost wel wat geld. Je moet ongeveer rekening houden met tussen de €200 en €600. Dit verschilt groot per gemeente. Een dakkapel in Gelderland zal bijvoorbeeld anders kosten dan een dakkapel in Drenthe. Echter kost het je meer geld wanneer de dakkapel verplicht verwijderd moet worden. Natuurlijk wil je dit voorkomen, en is het verstandiger om simpelweg een vergunning aan te vragen.

Als je niet zeker weet of je een vergunning gaat krijgen, kun je de vergunningscheck doen die door de overheid is bedacht. Het kost enkele minuten om die in te vullen en zo weet je direct of je wel of niet in aanmerking komt voor een dakkapel.

Voor meer informatie neem gerust contact op met Dakisolatie in Hengelo.