Eens in de zoveel tijd heeft een dak onderhoud nodig en moet het eventueel worden gerenoveerd. Wanneer je dat niet doet en het dak niet genoeg bescherming biedt kan dit zorgen voor lekkages. Bij een renovatie zijn er heel veel soorten dakbedekking om uit te kiezen. EPDM, roofing, PVC en TPO zijn daar goede voorbeelden van. Maar hoe weet je nou welke het meest voordelig is? In dit blog lees je over de verschillende soorten dakbedekking en hun voor- en nadelen.

EPDM

EPDM is een hele fijne dakbedekking omdat het vochtbestendig is. De kans op lekkages is daardoor heel erg klein. Omdat epdm een soort rubber is, is het erg sterk en flexibel. Het gaat gemiddeld wel 50 jaar mee. Daarnaast is EPDM geschikt voor renovatie en bestendig tegen uv-straling. Een vereiste van het aanleggen van EPDM is dat het wordt gedaan door een expert. Wanneer dit niet goed gedaan wordt is de kans groot dat er vocht achter het rubber terecht komt. Dat zorgt er mede voor dat EPDM niet de goedkoopste vorm van dakbedekking is.

Roofing

Een andere dakbedekking waar je uit kunt kiezen is roofing. Roofing is een bitumineuze dakbedekking en wordt vooral veel gebruikt bij het afwerken van platte daken. Roofing is relatief goedkoop en waterdicht. Een groot nadeel is echter dat het minder lang meegaat dan EPDM, waardoor het ook vaker onderhoud nodig heeft. Daarnaast is het minder bestendig tegen uv-straling dan bijvoorbeeld EPDM.

PVC

PVC is een lichte dakbedekking gemaakt van kunststof. Het ziet er modern uit, is te recyclen en is relatief duurzaam. PVC gaat namelijk tussen de 30 en 35 jaar mee. Een ander groot voordeel aan deze vorm van dakbedekking is de reflecterende werking. Doordat de stof zonlicht reflecteert, zal het binnen minder snel heel warm worden. Dit zorgt weer voor minder hoge energierekeningen. Een nadeel van PVC is dat het relatief prijzig is. Het is duurder dan EPDM en roofing.

TPO

TPO-dakbedekking is kunststof en lijkt vanaf de buitenkant veel op PVC. Het is een sterke en flexibele stof en reflecteert – net zoals PVC – zonlicht, waardoor het super duurzaam is. Daarnaast is het bestendig tegen uv-straling en chemicaliën. TPO gaat ook relatief lang mee (gemiddeld 30 tot 40 jaar) en bij verhitting komen er geen schadelijke stoffen vrij. Het aanleggen ervan is dus milieuvriendelijk. Naast al deze voordelen heeft ook TPO nadelen. Het is namelijk redelijk prijzig en het moet perfect afgewerkt worden door een expert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *