Stabiliseren

Nederland is een land waar veel handel en transport plaatsvindt. De wegen worden dagelijks gebruikt en moeten dus bestand zijn tegen veel gewicht. Eens in de zoveel tijd is het nodig om wegen te stabiliseren. Wanneer wegen weer zijn gestabiliseerd, zijn ze klaar om de zwaarste gewichten te kunnen dragen en kan iedere chauffeur met een gerust hart de weg op. Stabilisatie van wegen kan niet alleen worden ingezet om beter gewicht te kunnen dragen, maar ook om te sturen op verdichtbaarheid als de grond te nat is.

Stabiliseren

Hoe werkt stabilisatie?

Stabiliseren werkt als volgt: materialen die al ter plaatse zijn worden gemengd met bindmiddelen. Mochten de gebiedseigen materialen hier niet geschikt voor zijn, dan worden er bouwstoffen aangevoerd. Een voorbeeld is om zand dat ergens al aanwezig is te mengen met cement. Dit noemt men ook wel zand-cement stabilisatie. Het mengen van zand met cement creëert een stabiele ondergrond om vervolgens te gebruiken Het voordeel van zand-cement stabilisatie is dat je geen kosten kwijt bent aan de aankoop, het transport en de verwerking van primaire grondstoffen.

Asfaltgranulaat-cement stabilisatie

Deze manier van stabilisatie wordt voornamelijk gebruikt bij het reconstrueren van oude wegen. Het oude asfalt wordt hergebruikt en gemengd met cement. Dit zorgt voor een duurzame vorm van stabilisatie.

Cement Treated Base

Deze laatste vorm van stabilisatie wordt gebruikt om een zwaar belaste fundering te verbeteren. Zo kunnen zware voertuigen deze wegen weer veilig berijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *