Wanneer u van plan bent om in een elektrische auto te gaan rijden, dan moet u er rekening mee houden dat deze auto moet worden opgeladen. Dit is mogelijk bij een publieke oplaadpaal, echter laadt de accu het volst wanneer de auto lang stil staat. Daarnaast kan het lastig zijn om een laadpaal te vinden of kunnen ze allemaal bezet zijn. Daarom is het handig om een laadpaal thuis te hebben om ervoor te zorgen dat u niet met een lege accu komt te staan. Om een laadpaal thuis te plaatsen is het handig om naar de praktische aspecten te kijken. Zowel de laadpaal als de auto moet ergens op uw privéterrein kunnen staan. Er moet een keuze worden gemaakt tussen een paal- of wandmodel. Als het mogelijk is om de auto tijdens het laden naast een muur te parkeren, dan is een wandmodel de ideale keuze. Moet het oplaadpunt in de vrije ruimte komen, dan heeft u hoe dan ook een paalmodel nodig.

Slimme lader

Uw laadpaal wordt op uw eigen stroomnet aangesloten. Daarbij wordt een nieuwe groep aangelegd in uw meterkast, op deze manier slaan de stoppen niet door als u de auto oplaadt en tegelijkertijd huishoudelijke apparaten gebruikt. Een slimme lader kijkt naar uw energieverbruik en stemt de afgeleverde energie van de laadpaal daarop af. ‘s Avonds gebruikt u vaak meer stroom dan ‘s nachts, daarom zal de slimme lader ‘s nachts meer stroom afgeven aan de laadpaal dan in de avond. De gebruikte energie wordt op deze manier beter verdeeld. Daarnaast bespaart u ook op de energierekening, aangezien u voor het laden van uw auto gebruik kunt maken van het voordelige nachttarief. Een slimme lader zorgt er ook voor dat u een inzicht in het energieverbruik krijgt. Dat inzicht is vooral noodzakelijk als u de auto zakelijk gebruikt en uw werkgever meebetaalt aan de reiskosten.

Financiële ondersteuning elektrisch rijden

Een elektrische auto zorgt er niet alleen voor dat u bespaart op de brandstofkosten. U profiteert namelijk ook van belastingvoordelen en subsidies:

  • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten, waaronder ook elektrische voertuigen of een oplaadpunt vallen.
  • Auto’s die volledig elektrisch, zowel batterij-elektrisch als waterstof elektrisch, zijn vrijgesteld van Bpm. Bpm is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen.
  • Bij het leasen van een auto moet u bijtellingsbelasting betalen. Echter bij auto’s die geen co2 uitstoten, is de bijtelling voor het privégebruik van die auto lager.
  • Verlaagd belastingtarief laadpalen. Voor de energiebelasting voor openbare laadpalen met een vaste aansluiting geldt tijdelijk een verlaging van het tarief.
  • Lokale subsidies. Gemeenten of provincies willen elektrisch rijden in hun omgeving ook stimuleren. Daarom zijn er ook vaak regionale subsidies beschikbaar wanneer u een elektrische voertuig en oplaadpunt wilt aanschaffen. Informeer hiernaar bij uw gemeente of provincie.