Afgelopen maanden leek het wel of heel Nederland aan het klussen was. De enorme rijen bij de doe-het-zelf-zaken haalden zelfs het nieuws. Mijn man en ik waren er ook niet ongevoelig voor. Je bent ineens veel meer thuis, waardoor je je ineens meer gaat storen aan dingen in huis die je graag anders zou zien. Voorheen konden we klusjes nog voor ons uitschuiven en was de ergernis niet zo groot, maar nu werden we er elke dag de hele dag mee geconfronteerd. Dus wij maakten een lijstje met wat we wilden aanpakken in huis. Ik wilde bijvoorbeeld nieuwe gordijnen in de woonkamer en mijn man wilde een nieuwe bank. Ook wilden we in een aantal ruimtes in huis de vloer vervangen, want die was op sommige plekken wel erg versleten. Maar we hebben twee schatjes van kinderen en aangezien die nu ook continu thuis waren, was het voor nieuwe vloeren zetten niet zo’n ideale periode. Dus het was toch even irritatie over onze vloeren inslikken en afwachten. Toen de maatregelen weer wat versoepeld werden, heb ik mijn broer en schoonzus lief aangekeken en ja hoor: we mochten onze kroost maar liefst een heel weekend bij hen onderbrengen. Dan kunnen wij mooi aan de slag met de vloer. In de tussentijd hadden we ons wel alvast kunnen voorbereiden uiteraard, dus zijn we alle mogelijkheden nagegaan en hebben alle voor- en nadelen van de verschillende opties overwogen. In deze blog zet ik ze op een rij. Er zijn namelijk vast veel anderen die voor dezelfde keuzes staan en dan helpt deze blog je wellicht bij het kiezen van je mooie nieuwe vloer!

De selectie

Mijn man en ik zijn eerst gaan selecteren op duurzaamheid. Daarbij kwamen we uit bij kurk. Het is een mooi natuurlijk materiaal en het is verkrijgbaar met brandwerende en isolerende eigenschappen. Het kan gebeitst worden, dus je kan het helemaal naar eigen smaak een andere kleur geven. Ook duurzaam is een natuurstenen vloer. Je kan dan kiezen voor lei- of kalksteen, marmer of graniet. Voor de woonkamer hebben we uiteindelijk voor een kurkvloer gekozen. We hebben nog wel even overwogen voor een houten-, laminaat- of pakketvloer te gaan, vanwege de mooie warme uitstraling die deze vloeren hebben, maar de duurzame eigenschap van kurk heeft toch bij ons de doorslag gegeven. Onze woonkamer heeft nu een geheel andere uitstraling, waar we heel blij mee zijn!

Geen expert nodig

Voor onze badkamer en keuken vonden we het met name belangrijk dat het materiaal makkelijk schoon te houden is. De opties die die selectie oplevert, is een gietvloer of een betonvloer. Voordelen van een gietvloer is dat dit type materiaal bestand is voor slijtage en vlekken. Maar we wilden eigenlijk niet al te veel gedoe met het aanbrengen hebben. We houden allebei wel van die trendy look die beton in een woonruimte geeft. We kwamen uit bij epoxy vloercoating die je zelf kan aanbrengen met een roller. Bij een gietvloer moeten veel dikkere lagen worden gegoten, wat het een specialistische klus maakt die lastig zelf uit te voeren is. Daarbij kwamen we erachter dat een gietvloer wel zeven keer duurder is dan een epoxy vloercoating! En die laatste kan je ook nog eens in bijna alle RAL-kleuren krijgen. We hebben gekozen voor de betonlook en zijn aan de slag gegaan met de roller. We zijn superblij met het resultaat. Ik hoop dat deze blog je verder heeft geholpen bij het maken van de keuze voor jouw nieuwe vloer!