Afgelopen dagen waren goede dagen als we het over het weer hebben en naar verwachting blijft dit mooie weerbeeld nog wel even aanhouden. Aangezien we nu toch aan het huis gekluisterd zitten is dit misschien wel het perfecte moment om jouw tuin weer even een flinke onderhoudsbeurt te geven zodat je straks, als het mooie weer echt gaat doorzetten, je alvast volop kunt genieten van je opgeknapte tuin. In dit blog een aantal tips voor het voorjaar proof maken van je tuin.

Onderhoud van meubels

Waarschijnlijk heb jij een aantal prachtige meubels in je tuin staan waar je al minimaal een paar maanden niet meer naar om hebt gekeken. Gelukkig kunnen tuinmeubelen veel hebben, zeker als ze van een stevige houtsoort zijn zoals hardhout maar toch, ook deze meubels vinden een onderhoudsbeurt op zijn tuin best fijn. Hoe je dit aanpakt? Zorg er als eerste voor dat je de tuinmeubelen een beetje opschuurt zodat de oude lak- of beitslaag er in ieder geval af is. Eenmaal opgeschuurd en splintervrij gemaakt, dan kan er een nieuwe laag overheen. Voor buiten wordt meestal voor beits gekozen maar ook sommige laksoorten zijn prima geschikt voor alle weersomstandigheden. Ga voor blanke lak als je wilt dat je meubelen hun natuurlijke kleur behouden. Wil je graag een andere kleur? Dan kan je kiezen voor een donkere lak of zelfs lak met een kleurtje.

Onderhoud van tegels of stenen

Heb jij tegels of stenen in je tuin liggen? Dan kunnen deze na de winter meestal ook wel een opfrisbeurtje gebruiken. Meestal vormt zich toch onkruid tussen je tegels en komt er een laagje aanslag overheen, zeker als er niet veel over gelopen wordt. Het onkruid kun je het beste met de hand verwijderen omdat je op deze manier meteen alle wortels goed meeneemt. De tegels zelf kan je het beste reinigen met een hogedrukreiniger. Is het zand tussen de voegen iets weggespoeld of is de grond iets gedaald? Zorg er dan tijdig voor dat je de voegen weer opvult.

Onderhoud van bloemen en planten

Het voorjaar is uiteraard ook weer de beste tijd om je bloemenperk weer aan te vullen of zelfs helemaal te vernieuwen. Sommige bloemen of planten hebben misschien de winter niet overleeft of zijn gewoon wel weer even aan vervangen toen. Sommige planten en bomen dienen tijdig getopt te worden om zo eind van het najaar/begin van de zomer weer volledig in bloem te kunnen staan. Er gaat even wat tijd en energie in zitten maar van de zomer zul je er alleen maar profijt van hebben.

Dus, is jouw tuin al klaar voor het voorjaar?