Wellicht is het goed om eerst even uit te leggen wat IR panelen zijn. IR staat in dit geval voor Infra Rood. Infrarood panelen worden gebruikt om de objecten en lichamen in de ruimte te verwarmen, in plaats van de lucht die zich in de ruimte bevind. Benieuwd geworden hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan snel verder voor meer informatie over de toepassingsmogelijkheden!

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood panelen werken anders dan de centrale verwarming met een ketel. Omdat de objecten en lichamen in de ruimte van binnenuit verwarmd worden, stralen deze ook weer meer warmte uit. Dit zorgt ervoor dat er een vicieuze cirkel ontstaat waarin verschillende elementen elkaar verwarmen. Uiteindelijk zal dit ook een positieve uitwerking hebben op het elektriciteits- en warmte- verbruik in de woning. Dit is dan terug te zien in de verwarmingskosten.

Dit is echter wel het geval wanneer de isolatie van ramen en muren helemaal op orde is. Alleen dan zal er minder wattage nodig zijn. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een slimme thermostaat is de kans zelfs nog groter dat er meer bespaard wordt op de rekening. Deze kan de infrarood panelen namelijk op een afstand besturen en bepalen wanneer het nodig is deze weer aan te zetten.

De verschillende soorten IR panelen

Om de panelen zo mooi als maar kan te integreren in het interieur zijn er een paar verschillende ontwerpen gemaakt. Een voordeel hiervan is dat de gebruiker er zelf voor kan kiezen welke stijl de ruimte krijgt.

Zo is het mogelijk om te kiezen voor nano infrarood panelen. Deze panelen stralen infraroodstralen op lange golflengte uit. Deze stralen zijn net zoals andere infraroodstraling niet schadelijk voor de mens, maar ze zijn wel erg krachtig. De nano panelen zijn verkrijgbaar in elke maat en kleur die de gebruiker wenst. Ook is het mogelijk om net als de reguliere infrarood panelen de nano panelen te laten bedrukken met een print.

Dan zijn er de spiegel infrarood wandpanelen. Het voordeel van de infrarood panelen is dat deze in vrijwel iedere ruimte kunnen worden opgehangen, zelfs in de badkamer. Een infrarood spiegel paneel is dan ook het perfecte alternatief voor een reguliere spiegel. Zeker als de spiegel vaak beslaat na het douchen. Dit kan voorkomen worden door een infrarood spiegel te plaatsen in de badkamer. Door de warmte die het paneel vrij geeft krijgt het vocht minder ruimte om op het oppervlak van de spiegel te komen.