Ventilatie. Dit is iets wat veel mensen onderschatten, maar toch erg belangrijk is om goed geregeld te hebben binnenshuis. Slechte ventilatie kan voor veel problemen zorgen die je misschien in eerste instantie niet heel erg door hebt. Hoe vaak sta jij eigenlijk stil bij de lucht in huis? Wij vertellen je waarom het belangrijk is om te ventileren en hoe je dit kunt doen.

Waarom ventileren

Wist je dat we ongeveer zo’n 80% van onze tijd binnen zijn? Dit betekent dat je constant in dezelfde lucht binnen het gebouw zit of de ruimte. En doordat je zo veel binnen zit wordt de lucht die er hangt er ook niet bepaald frisser en schoner op. Als dit gebouw (of huis) niet goed is geventileerd, dan kan dit allerlei problemen met zich meebrengen. Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om goede ventilatie te hebben in de ruimte waar jij je bevindt. Een paar voorbeelden hiervan zijn gezondheid en de waarde van je huis.

Gezondheid

Een slechte ventilatie kan tot op zekere hoogte gevolgen hebben op je gezondheid. Je kunt vaker hoofdpijn, een droge huid, last van je longen en duizelingen krijgen. Het hoeft natuurlijk niet alleen maar te zijn dat er droogte ontstaat. Je kunt ook last krijgen van het tegenovergestelde: vochtproblemen in huis. Als bijvoorbeeld je badkamer niet goed is geventileerd, moet het vocht van de douche ergens in huis heen. Hierdoor kun je last krijgen van je longen en kun je last krijgen van verschillende huidschimmelsoorten. Dit zijn allemaal dingen waar niemand op zit te wachten en erg hinderlijk voor je zijn. 

Waarde van het huis

Door slechte ventilatie kunnen er dus ook vochtproblemen ontstaan in huis. Dit heeft niet alleen vervelende gevolgen op je gezondheid, maar dit kan er ook voor zorgen dat je huis te maken met schade krijgt. Ben je niet op tijd met het oplossen van het probleem en het onderhouden van je huis, dan kan de waarde van je huis flink dalen. Door overmatig vocht kan er condens op de ramen komen, schimmelvorming op het plafond of muren ontstaan en kunnen zilvervisjes hun weg banen door je huis

Hoe ventileren

Oke, het is duidelijk dat je moet zorgen voor goede ventilatie. De enige vraag die er nog is, luidt: hoe dan?! Nou, dat hangt er een beetje van af wat jij zelf wilt (bijvoorbeeld Zehnder ventilatie) en wat het best is voor jouw persoonlijke situatie. Je kunt er namelijk voor kiezen om mechanische ventilatie aan te laten sluiten of ventilatieroosters te laten inbouwen. Dit eerste is misschien iets complexer om te plaatsen, maar is wel erg effectief. Het plaatsen van ventilatieroosters is wellicht iets eenvoudiger om te doen. Deze kun je constant open laten staan en geven geen geluid. Een mechanische ventilatie doet dit wel, want deze is aangesloten op het stroomnetwerk binnenshuis. Wat ook prettig is aan ventilatieroosters is dat deze relatief makkelijk zijn om te onderhouden. Je kunt het rooster eventueel zelf schoonmaken. Laat je deze liever schoonmaken door een professioneel bedrijf? Dan staat Feenstra voor u klaar! Dit bedrijf is volledig aan te raden. Feenstra is ook aan te raden om mechanische ventilatie box te onderhouden. Dit is een klusje dat niet zo makkelijk is en bijna niet zelf te doen. Wij raden het je dan ook erg aan om een professioneel bedrijf in te huren voor deze klus (Feenstra bijvoorbeeld).