Iets wat ontzettend veel mensen willen bereiken tegenwoordig is YouTuber worden. Wanneer je vraagt aan jonge kinderen wat ze later willen worden zeggen ze tegenwoordig niet meer astronaut of brandweerman, ze zeggen YouTuber. Toch hebben veel mensen het idee dat YouTube makkelijk is, maar niks is minder waar. Ontzettend veel mensen proberen video’s te plaatsen op YouTube en slechts weinigen worden ook echt heel succesvol. Net zoals met alle andere aspiraties is het gewoon heel hard werken. Wanneer je begint met filmen dan wil je natuurlijk hoge kwaliteit video creëren en in een mooie omgeving filmen. Heel veel mensen kiezen ervoor om in een zijkamer een YouTube studio te bouwen. Hier kunnen ze namelijk precies controleren hoe de belichting en achtergrond van de video eruitziet. Maar hou bouw je nu eigenlijk zo’n studio? In dit artikel bespreken we hoe je een YouTube studio bouwt.

Camera setup

Het begint natuurlijk met het neerzetten van je camera. Je zult een statief nodig hebben om de camera op te plaatsen en voor veel YouTuber’s is het fijn om te werken met een spiegelreflexcamera. Veel spiegelreflexcamera’s hebben tegenwoordig uitstekende videofuncties. Het is aan te raden om voor een lens te kiezen met een zeer laag diafragma. Op deze manier kun je een mooie vage achtergrond creëren terwijl je zelf haarscherp in beeld bent.

Belichting

Nog belangrijker dan een goede lens is de manier van verlichting. Het maakt niet uit hoe duur je lens is, goede of slechte verlichting maakt het verschil. Je hebt in principe twee aspecten van de verlichting. Hoe je jezelf verlicht, ofwel het belangrijkste subject in het beeld, en de achtergrond verlichting. Vaak is het een goed idee om een led strip als achtergrond te plaatsen. Dit licht in verschillende kleuren, zoals bijvoorbeeld blauw, kan een mooi contrast geven met het veel gebruikte gele licht waar je jezelf mee zult verlichten.

Niet te druk, niet te rustig

Een goede achtergrond in je YouTube studio is niet te druk maar ook niet te rustig. Je wilt namelijk wat aspecten die diepte creëren zoals planten, of een kast of ander achtergrondlichten. Daarnaast wil je natuurlijk ook de achtergrond niet te druk maken. Dit zorgt er namelijk voor dat het afleidt. Het laatste wat belangrijk is, is dat je ook alle juiste kabels aan elkaar verbindt. Denk bijvoorbeeld aan de camera verbinden met de computer waardoor je gemakkelijk een screenshare kunt doen. Uiteindelijk is elke YouTube studio anders en zul je natuurlijk zelf moeten experimenteren met wat het beste werkt voor jou.